Sep 1, 2013

Gusarska bitka u Omišu 2013.

                      Gusarska bitka u Omišu 2013.

 Omiški su gusari u jednom dijelu svoje istorije vladali središnjim dijelom Jadranskog mora. Od njihovih je napada strahovala svaka flota, a posebno su ‘voljeli’ mletačke brodove, kojima su često stajali na putu prema njihovim trgovačkim odredištima.
Potpunoj venecijanskoj dominaciji na Jadranu Omiš je bio jedini trn u oku. Dokumenti pokazuju da su omiški gusari gradili brodove koji su i dan danas jedinstveni u brodskom graditeljstvu te su na njih Omišani posebno ponosni.
Tako se već nekoliko godina održava jedinstvena manifestacija koja oduzima dah - Gusarska bitka u Omišu.  U rekonstrukciji bitke koja se izvorno održala u 13. vjeku, sudjelovat će stotinjak naoružanih sudionika na nekoliko gusarskih i mletačkih galija te na sagittama, odnosno brzim omiškim gusarskim brodovima.
Ova nesvakidašnja manifestacija još jednom svjedočilo kako je omiški vladar Malduk pobijedio Mletke, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem, da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom.
Preuzeto s: http://www.putovnica.net/dogadanja/gusarska-bitka-omis
No comments:

Post a Comment